[subcontent;block=div] [subcontent.content]

Culinaire reis Nederland-Lekkerland | Stan Huygens Journaal | De Telegraaf

Datum: 22-09-1978

De Reis door Nederland-Lekkerland is begonnen. Mijn vierdaagse pelgrimstocht met zo'n veertigtal eters en drinkers langs het goede van ons land begon gunstig op het kasteel Ammersoyen. Deze vierkante burcht dateert uit 1300. Er speelde zich een middeleeuws liefdesdrama af toen het kasteel in de zestiende eeuw eigendom was van de adellijke familie Van Arkel.

De dochter van de kasteelheer raakte verliefd op iemand van lagere stand en moest derhalve het klooster in. Aan de vooravond van haar vertrek in 1590 werd een groot afscheidsfeest gegeven. Plotseling brak er brand uit. Tijdens het tumult zag men nog net hoe de minnaar zijn geliefde per paard ontvoerde. Men heeft nooit meer iets van het amoureuze tweetal vernomen. De heer Van Arkel van Ammersoyen overleed vijf dagen later aan zijn verwondingen.

"Wij hebben het uitgezocht, maar de heer Van Arkel heeft volgens onze archieven nooit een dochter gehad", vertelde mij de burgervader van Ammerzoden, mr.Haye Galama, die ons gezelschap verwelkomde, "het moet dus een legende of een buitenechtelijke dochter geweest zijn".

Inmiddels is het perfect gerestaureerde kasteel weer een romantisch centrum geworden. Het is eigendom van de Stichting Gelderse Kastelen en een van de vleugels is verhuurd aan de gemeente als stadhuis. Honderden paartjes willen ieder jaar trouwen in deze zalige omgeving en een receptie in de Ridderzaal of de kelderruimte van het kasteel geven. "Wij hebben daarom de trouwpartijen voor jongelui van buiten de gemeente enorm verhoogd. Het werd te gek voor onze ambtenaar", aldus de burgemeester, "maar de verhoogde prijs heeft geen invloed gehad op het aantal trouwlustigen". En dat is dan weer goed voor de gemeentekas.

Eenvoud

In de kelders van het kasteel werden we verwelkomd met een uitstekende Sancerre en een verrukkelijke warme ham. Er zal nog veel exclusiefs genuttigd worden op deze reis, maar deze ham bewees het geniale van de eenvoud. Als de kwaliteit maar goed is.

Pieter de Bruijn hofleverancier

Pieter de Bruijn, illuster wijnkoper uit Nijmegen, haalde ons op om in zijn zaak de hoogste Bordeaux te proeven. In het boekje "Reizen en Pleisteren", dat in 1985 verschenen is, staat: "Reeds in de middeleeuwen waren de wijnkopers zeer respectabele personen. Zij behoorden tot de voornaamsten der stedelijke adel en  vormden een afzonderlijk gilde". Pieter de Bruijn is zo'n voornaam persoon in Nijmegen. Hofleverancier, maar dan een echte, consul van Frankrijk en in het bezit van de hoogste wijnen uit de Bordeaux. In de bus sprak hij al met vuur over zijn wijnen en tegen de smaakvervlakking des tijds. Zijn familie verkoopt dan ook al meer dan 200 jaar wijn en dat van vader op zoon. Vier tafeltjes met drie "Grands Seigneurs" had hij neergezet in zijn kelders. Allemaal wijnen uit 1975, een topjaar. Ik zal ze niet allemaal opnoemen om u niet jaloers te maken, maar er was o.a. wel Château Latour - Pauillac, Lafite Rothschild - Pauillac, Lynch Bages - Pauillac, Léoville Lascases en Beychevelle - St.Julien en Moulis - Haut Médoc. Een goed begin voor onze expeditie. Blijkbaar zo goed dat plotseling ook de burgemeester van Ammerzoden binnen kwam stappen om een heerlijk glaasje mee te drinken.

Lekker Limburg en Prinses Juliana

Wij reizen nu verder naar "Lekker Limburg" om te eten in Prinses Juliana, ons enige twee-sterren restaurant, Limburgse wijn te proeven en te lunchen op Château Neercanne, maar daarover morgen.

 

  • Ine Droogh-Goossens bedankt Bob Goudsmit. Op de achtergrond o.a. Albert van Trojen, Eimert Teekens en Ciska Goudsmit
  • Bob Goudsmit en Ine Droogh-Goossens
  • Ine Droogh-Goossens voor Restaurant Nolet in Yerseke
  • De burgemeester van Ammerzoden, mr. Haye Galama, brengt met de deelneemsters Irene Teulings, Ine Droogh-Goossens, Annemiek van Trojen en Catoke van Cleef (v.l.n.r.) een toost uit op Nederland-Lekkerland

 

Auteur: Thomas Lepeltak | De Telegraaf | Stan Huygens Journaal